Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Starten met een gezondere kantine

Al sinds 2003 zijn honderden scholen aan de slag met het gezonder maken van hun schoolkantine volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Daarmee maken ze het de jeugd in Nederland makkelijker om gezonde keuzes te maken. Doen jullie ook mee?

Voordat je begint met het gezonder maken van je kantine, raden we aan om het volgende te doen:

Teken de Ambitieverklaring

Door het tekenen van de Ambitieverklaring laten jullie zien dat jullie laten jullie zien dat jullie een gezonde schoolkantine de normaalste zaak van de wereld vinden en dat jullie je daarvoor gaan inzetten. Na het tekenen neemt een van onze adviseurs contact met je op. Ook ontvang je een gratis collectiebord waar je jouw behaalde Schoolkantine Schalen op kan laten zien.

Of neem direct contact op

Liever direct contact met een adviseur? Mail naar degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl of bel naar 070-306 8875. We koppelen je dan aan een adviseur. Deze adviseur helpt je op weg en kan je vragen beantwoorden.

Dit zijn de Adviseurs Eetomgeving

Volg een van onze gratis online workshops

Meld je aan voor onze gratis online workshops over de Kantinescan, gezond aanbod, uitstraling, voedingsbeleid en leerlingen betrekken. Tijdens de workshops geven we praktische tips en handvatten om aan de slag te gaan met jouw schoolkantine.

Vorm een team

Een team maakt het leuker, je krijgt meer gedaan én het zorgt voor draagvlak binnen de school. Een team kan bestaan uit mensen binnen de school, zoals kantinepersoneel, cateraar, directielid, facilitaire diensten, docenten, leerlingen/studenten en ouders. Voor mensen buiten de school kun je denken aan de GGD (Gezonde School-adviseur of JGZ-medewerker), een JOGG-regisseur en de gemeente. Bekijk hoe deze partijen kunnen helpen.

Kies een kartrekker, plan regelmatig een overleg in en spreek af wie, wat en wanneer doet.

Kijk hoe je kantine er nu voor staat

Met de Kantinescan ontdek je wat nu al goed is aan je kantine en wat beter kan. Je krijgt gelijk adviezen om mee aan de slag te gaan.

Wat willen leerlingen?

Het is heel handig om te weten wat de wensen zijn van de leerlingen/studenten op school. Daar kun je dan rekening mee houden. Vraag direct onze online leerlingenenquête aan door te mailen naar de degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl. Of bekijk eerst een voorbeeld.

Plan van aanpak

In het eerste overleg met je team bedenken jullie of je gaat voor een zilveren, gouden of ideale kantine. Ook denk je na over de eerste stappen. In de uitgebreidere uitleg onder Maak je kantine gezonder lees je over de verschillende niveaus en wat je allemaal kan doen om je kantine gezonder te maken.

Ga voor de Opstapjes!

Ben je wel gestart maar voldoet jouw schoolkantine nog niet volledig aan de richtlijnen? Bekijk dan eens onze Opstapjes. Bestel het gratis Opstapjespakket en laat zien dat jij werkt aan een van onze belangrijke thema’s.

Video: een gezonde kantine in de praktijk

Arjan Knol is leermeester Kantine SG W.J. Bladergroen. Hij deelt zijn ervaringen, onwijs inspirerend!


Dit tafelgesprek is onderdeel van een talkshow over De Gezonde Schoolkantine op 12 oktober 2021, ook te zien op YouTube.