Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Lessen over gezonde voeding aanbieden

Jong geleerd is oud gedaan, dat weet je als school als geen ander. Wanneer jongeren nu leren over gezond eten en drinken, dan hebben ze daar de rest van hun leven profijt van. 
Het Voedingscentrum biedt een gratis online lespakket aan: Weet wat je eet. Met dit pakket leren jongeren zelfstandig over gezond, veilig en duurzaam eten. Het pakket sluit aan op de kerndoelen voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo en is geschikt voor het mbo. Weet wat je eet is bijvoorbeeld inzetbaar bij de vakken biologie, verzorging en zorg en welzijn.

Wat biedt Weet wat je eet?

  • 9 online lessen over gezond, veilig en duurzaam eten.
  • Een speciale praktijkles over voedselverleiding.
  • Veel keuzevrijheid: kies zelf welke lessen je leerlingen maken.
  • Een optionele eindtoets op 2 niveaus: vmbo en havo/vwo
  • Leerlingen kunnen zelfstandig thuis of in de klas aan de slag.
  • Volop uitgewerkte ideeën om klassikaal verder te gaan met de stof.

Wil je vast een rondleiding? Bekijk het filmpje!

Overige Lespakketten

DOiT: een lesprogramma gericht op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. 
Krachtvoer: een lespakket over ontbijt, fruit en tussendoortjes voor klas 1 en 2 van het vmbo.

Andere ideeën voor in de les

Ideeën per les

Nederlands

Column, betoog of debat over gezond kiezen. Is het betuttelend of bittere noodzaak, een gezonde schoolkantine? Waarom is ‘nee’ zeggen moeilijk? De beste bijdragen komen in de schoolkrant.

Engels

Voor lees- en luisteroefeningen kun je gebruik maken van artikelen en filmpjes over gezonde voeding, overgewicht en gezondheid. Goede voorbeelden zijn filmpjes/interviews met Jamie Oliver, die zich in Engeland inzet voor gezondere schoolkantines. Filmpjes zijn te vinden op YouTube. Ook de film ‘Supersize Me’ is interessant.

Frans/Duits

Ook voor Frans en Duits kun je teksten en filmfragmenten gebruiken die over voeding gaan.

Tekenen

Laat posters voor de schoolkantine maken, als promotiemateriaal. Of laat een ontwerptekening of moodboard maken voor een nieuwe inrichting van de kantine. Handvaardigheid/techniek: Laat materialen maken om de kantine gezellig te maken en aan te kleden. Dit kan iets kleurigs zijn voor aan de muur, iets leuks voor op de toonbank of zwevende mobielen voor aan het plafond. Laat de leerlingen bijvoorbeeld eens zelf een Schijf van Vijf maken.

Biologie

Tijdens biologie komt voeding natuurlijk al aan bod. Daarnaast kun je extra aandacht besteden aan het berekenen van de hoeveelheid calorieën in eten en de verbranding ervan tijdens het sporten. Ook hier kan de film ‘Supersize me’ leuk zijn.

Wiskunde

Laat tijdens de les allerlei voedingskundige berekeningen uitvoeren. Zo kunnen de leerlingen voedingswaarden van etenswaren berekenen aan de hand van de etiketten. Verder kun je de energie laten berekenen, die wordt verbruikt tijdens verschillende lichamelijke activiteiten. In de activiteitentabel kun je opzoeken hoeveel energie elke activiteit precies kost.

Gym

Benadruk dat sporten leuk is, maar dat ook alle andere vormen van beweging goed voor je zijn: fietsen, traplopen, wandelen. Jongeren hebben een uur lichaamsbeweging per dag nodig.

Geschiedenis

Je kunt ingaan op de toename van gewicht door de jaren heen, zoals in de Verenigde Staten. Wat zijn de oorzaken? Op internet zijn mooie demografische plaatjes te vinden over de ontwikkelingen.

Maatschappijleer

Ga in op de relatie tussen armoede en gezondheid. Is de gezonde keuze gemakkelijker als je rijk bent? Aardrijkskunde: Besteed regelmatig aandacht aan de herkomst van eten. Wat is de relatie tussen wat wij eten en bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, het grondgebruik, het watergebruik en de ontbossing? Op www.voedingscentrum.nl staat veel informatie over duurzaamheidsthema’s. Of gebruik deze  ludieke informatie over wat in verschillende werelddelen op het menu staat.

Economie

Neem de kantine onder de loep. Hoe komt het prijsbeleid tot stand? Hoe kun je de kantine rendabel houden als de snacks verdwijnen? Kun je met marketing de gezonde keuze stimuleren of kun je de appels beter gewoon goedkoper maken? Leerlingen kunnen ook een begroting maken, gebruik makend van de werkelijke kosten van de kantine, zodat het onderwerp meer aanspreekt.

Scheikunde

In de voeding zitten belangrijke voedingsstoffen. Deze stoffen kunnen verschillen op scheikundig niveau. Zo is er verschil in de verbindingen bij verzadigde en onverzadigde vetten. Door hier meer inzicht in te krijgen, hebben de leerlingen meer informatie bij de hand om zelf gezonde keuzes te maken.

Natuurkunde

Laat leerlingen de Body Mass Index (BMI) berekenen. Er is een formule om te berekenen of het gewicht past bij de lengte van de leerling. De formule luidt: BMI = gewicht / (lengte x lengte). Hier komt een waarde uit die bij een gezond gewicht ligt tussen de 18,5 en 25. Bij een lagere uitkomst is er sprake van ondergewicht, bij een hogere uitkomst van overgewicht.

CKV 

Leerlingen kunnen filmpjes maken in en over de school, met De Gezonde Schoolkantine als thema. Het filmpje kan worden afgespeeld op een centrale plek op school, zoals de kantine. Zo worden de leerlingen al voorafgaand aan de veranderingen betrokken bij de schoolkantine. Denk bijvoorbeeld aan een promotiefilmpje voor gezond eten, een voorbeeldfilmpje voor een nieuwe inrichting van de kantine of een Michael Moore-achtige mini-documentaire die de slechte eetgewoontes aan het licht brengt.
sluiten
Filmpjes over voeding
Om bijvoorbeeld te laten zien tijdens een projectweek over voeding: 

Als je een Mars eet, hoe lang moet je dan rennen om die calorieën te verbranden? (Spoiler: langer dan je denkt!)


Wat gebeurt er als je mensen laat eten uit een soepkom die steeds stiekem wordt bijgevuld. Eten ze dan meer? Leuk experiment van professor Brian Wansink. Zoek op Youtube op Brian Wansink en je vindt nog veel meer van dit soort experimentjes.


Voorlichtingsfilmpje van de overheid in New York. Hoeveel suiker zit er in frisdrank en is het niet raar dat je dat zomaar naar binnen giet?


Uit dezelfde serie: hoe ver moet je lopen om de calorieën van frisdrank te verbranden?

Stel: je krijgt nu een marshmallow. Als je hem nu níet opeet, dan krijg je over tien minuten nóg een marshmallow. Gezond verstand zegt: niet opeten. Maar lukt kinderen dat ook? Inzichtelijk filmpje over hoe sterk verleidingen zijn en dat gezond verstand niet altijd de baas is.
sluiten