Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

Iedereen meekrijgen

Wanneer je werkt aan een gezondere kantine opereer je in een behoorlijk groot krachtenveld. Directie, leerlingen, docenten, ouders en de cateraars, maar ook bijvoorbeeld de supermarkt om de hoek: een mooie taak om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Samen sta je sterk!

Teamwork

Je creëert draagvlak voor je project als je een team vormt met uiteenlopende mensen. Het blijkt in de praktijk dat voor succes deze partijen eigenlijk onmisbaar zijn:

 • Een directielid: voor het maken van beleid en gaat over geld en tijd.
 • Een leerling/student: ervaringsdeskundig en kan medejongeren motiveren.
 • De cateraar of kantinebeheerder: heeft direct invloed op het aanbod en weet hoe je met de juiste sfeer, aanbiedingen en producten jongeren aan de kantine bindt.

Daarnaast kan van toegevoegde waarde zijn:

 • Docent: kan collega’s meekrijgen en lessen over gezonde voeding initiëren.
 • Ouder: bron van praktische ondersteuning en kan andere ouders enthousiasmeren.
 • Medewerker GGD: begeleidt vaak meerdere scholen in de regio en kent lokale mogelijkheden voor ondersteuning bij dit programma. Een medewerker van de plaatselijke GGD kun je vinden via www.ggd.nl.
 • Regisseur JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht): veel gemeenten werken met de JOGG-aanpak. Dan is er extra aandacht voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Kijk of jouw gemeente meedoet en vraag of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen.

Wil je de stappen om te komen tot een gezonde kantine bij de hand hebben? Je kunt dan hieronder de brochure 'Maak je schoolkantine klaar voor 2020' downloaden en printen.

Laten zien wat je doet

We zien dat scholen die hun voornemen bij een breed publiek bekend maken vaker hun doel halen. Een goede reden om de plannen voor je schoolkantine aan de grote klok te hangen.

Ideeën om te laten weten dat je werkt aan een gezondere kantine

 • Zorg voor een interview met de school of een berichtje in bijvoorbeeld een regionale (huis-aan-huis)krant.
 • Vertel over de gezonde schoolkantine in de schoolnieuwsbrief.
 • Plaats een artikel in de schoolkrant.
 • Organiseer een actie om gezond eten te promoten.  
sluiten
Denk- en doekracht van leerlingen

Leerlingen willen helemaal niet de hele tijd verleid worden en willen dat volwassenen zorgen dat dat niet gebeurt. Ze zijn daarom vaak blij met meer gezonde keuzes in de schoolkantine. Als je ze betrekt bij het op de kaart zetten van een gezond aanbod, dan kunnen ze dat ook overbrengen aan hun medeleerlingen. Een prijsvraag organiseren is de simpelste manier om leerlingen te betrekken, zoals:

 • Verzin een naam voor kantine.
 • Ontwerp het perfecte schoolmenu.
 • Verzin het origineelste gezonde broodje en bedenk hiervoor een passende naam.
 • Ontwerp het hipste navulbare waterflesje.
 • Maak een filmpje over gezond kiezen. Dit is een voorbeeld van een filmpje die dat jongeren zelf hebben gemaakt:Je kunt ook opdrachten maken voor een maatschappelijke stage met als onderwerp de gezonde schoolkantine. Voorbeelden:

 • Hoe kun je aan gratis schoolfruit komen?
 • Hoe promoot je gezond eten?

Wil je de leerlingen eerst een beetje warm maken voor gezonde voeding? Bestel gratis onderstaand minimagazine voor jongeren. 

sluiten
Ouders in actie

Ouders kunnen een steentje bijdragen in de voorlichting naar de jongeren. Het is handig als in je team een ouder zit uit de ouderraad, voor een nog breder draagvlak. Ga anders ook nog apart met de ouderraad om tafel zitten.

Wil je ouders tips geven om te praten met hun kind over voeding? Lees meer over  praten met je puber en afspraken maken met je puber.

sluiten
De omgeving gezonder
Een gezonde schoolkantine heeft de meeste kans van slagen als ook de omgeving gezonder is. Je kunt de gemeente om hulp vragen. Hiervoor kun je deze voorbeeldbrief (Word) gebruiken.

Je kunt ook kijken of lokale ondernemers, zoals supermarkten en snackbars mee willen werken. Supermarkten staan vaak achter het idee om niet te veel leerlingen tegelijkertijd toe te laten. Met deze  voorbeeldbrief (Word) kun je ze dit vragen. 
sluiten
Gezond geld verdienen

Veel kantinebeheerders en cateraars zijn enthousiast over een gezondere aanpak. Al vragen sommigen zich af of gezond wel verkoopt. Gelukkig hoeft het niet zo te zijn dat de omzet en winst daalt met de nieuwe aanpak. Hoe hou je de verkoop op peil?

Met een gezonde kantine kun je evenveel omzet draaien, of misschien zelfs meer. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de verkoop van gezonde keuzes stijgt wanneer het gezonde aanbod in de automaten wordt uitgebreid.

Uit ervaringen van schoolkantinebeheerders die contact hebben met het Voedingscentrum, blijkt dat de omzet soms eerst daalde, maar later juist weer steeg. Ook een Amerikaans rapport laat zien dat 70% van de schoolkantines na de aanpassingen meer geld waren gaan verdienen.

Quick wins

Sommige ingrepen kosten weinig tijd en hebben veel resultaat. Zoals de uitstraling veranderen. Met dezelfde moeite leg je volkorenbroodjes vooraan en zoete en hartige snacks uit het zicht. Of kleine verschillen in het inkoopbeleid. Bijvoorbeeld vaker magere yoghurt in plaats van pudding, of meer volkorenbrood in plaats van witbrood.

Andere ingrepen kosten misschien meer tijd en geld. Bijvoorbeeld omdat er andere materialen nodig zijn en er extra tijd nodig is om het eten voor te bereiden. Bijvoorbeeld om broodjes te smeren of fruitspiesjes te maken.

Gezond als goedkope optie

Soms is ongezond juist de dure optie. Denk aan frituren. Hoeveel kosten bespaar je wanneer je niet meer de frituurinstallatie hoeft schoon te maken en de olie hoeft te verversen? Meer vers inkopen heeft meer voordelen. Een kantinebeheerder vertelde dat hij met een verser gevarieerder aanbod beter kon inspelen op het seizoen en op aanbiedingen van leveranciers. Meer groente of fruit inkopen kost weliswaar meer, maar er wordt ook meer van verkocht als je het goed aanprijst. 

Lopen leerlingen niet weg?

Soms vragen kantines zich af of een gezond aanbod wel haalbaar is, omdat er altijd om de hoek wel een snackbar of supermarkt zit waar ongezond eten voor het grijpen ligt. Maar we zien dat jongeren graag naar een gezonde kantine gaan, wanneer deze prettig is ingericht en een aantrekkelijk aanbod heeft. Bovendien bied je hiermee een gezond alternatief, dat anders niet voor handen is.

 Meer lezen? Download dit document over gezond geld verdienen.
sluiten